Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

Εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι ξυλόσομπες, όπως και τα ενεργειακά τζάκια αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς. Αποτελούν μια οικονομική λύση θέρμανσης που έχει μεγάλη απόδοση ενώ ταυτόχρονα παραπέμπουν με νοσταλγία σε περασμένους καιρούς. Σε αντίθεση με το ενεργειακό τζάκι που η εγκατάστασή του είναι σχετικά δαπανηρή, στην αγορά υπάρχουν σόμπες ξύλου πολύ οικονομικές και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά εύκολη.

Είδη ξυλόσομπας

Οι περισσότερες σόμπες ξύλου είναι φτιαγμένες από μαντέμι όπως και τα ενεργειακά τζάκια. Υπάρχουν όμως και μεταλλικές, κατασκευασμένες από ανοξείδωτο μέταλλο. Στην αγορά κυκλοφορούν ξυλόσομπες σε μια απέραντη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και χωρητικότητας καυσόξυλων.

Με την κατάλληλη μετατροπή, οι σόμπες ξύλου μπορούν να λειτουργήσουν και σαν σύστημα κεντρικής θέρμανσης, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει και το ενεργειακό τζάκι.

Οι ξυλόσομπες μπορούν να θερμάνουν, ανάλογα με το μέγεθός τους, χώρους διαφορετικής επιφάνειας. Μπορούν να θερμάνουν επιφάνειες από 40 τετραγωνικά και φθάνουν να ξεπερνούν τα εκατό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σόμπας ξύλου

Σε σύγκριση με το ανοιχτό, συμβατικό τζάκι, οι σόμπες ξύλου έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αποδίδουν περισσότερη θερμότητα γιατί είναι κλειστές αλλά και γιατί το ίδιο το μαντέμι ή το μέταλλο λειτουργεί σαν θερμαντικό σώμα. Υπάρχουν ξυλόσομπες που διαθέτουν φαρδύτερα μπουριά με αποτέλεσμα να θερμαίνεται ακόμα καλύτερα ο χώρος. Η θερμική απόδοση της σόμπας ξύλου μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με αυτή του ενεργειακού τζακιού.

Οι σόμπες ξύλου έχουν βέβαια και κάποια μειονεκτήματα. Ίσως τα μπουριά να είναι λίγο αντιαισθητικά, οι τοίχοι να χρειάζονται συχνότερο βάψιμο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον εξαερισμό του χώρου λόγω της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Παρόλα αυτά οι ξυλόσομπες, μαζί με τα συμβατικά ή τα ενεργειακά τζάκια θεωρούνται από τις πιο οικονομικές και ταυτόχρονα «ζεστές» λύσεις θέρμανσης στην εποχή μας.