Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

Μια νέα ελληνική ευρεσιτεχνία στην εγχώρια αλλά και στην παγκόσμια αγορά, είναι το κεραμικό τζάκι, ένα τζάκι δηλαδή κατασκευασμένο από πηλό. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο πρώτο κεραμικό τζάκι στον κόσμο. Το κεραμικό τζάκι σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα τζάκια υπερτερεί για διάφορους λόγους όπως, είναι το πιο οικονομικό, μπορεί να λειτουργήσει και ως ανοικτού τύπου και ως κλειστού τύπου, κατασκευάζεται σε διάφορα χρώματα που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο και κυρίως είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Προσαρμόζεται το ίδιο εύκολα σε σπίτια και ξενοδοχεία, ακόμα και σε καταστήματα και άλλους επαγγελματικούς χώρους, δίνοντας μια τελική εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Τί είναι όμως το κεραμικό τζάκι, πως προέκυψε κάτι τέτοιο και τι ιδιότητες έχει ώστε να είναι το πρώτο στον κόσμο;


Τι είναι το κεραμικό τζάκι

Το κεραμικό τζάκι, είναι κατ' αρχάς ένα τζάκι από πηλό. Όχι οποιοδήποτε πηλό, αλλά ειδικό πηλό με ξεχωριστές ιδιότητες, πυράντοχο και πυρίμαχο, πολύ ανθεκτικό, και κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει όχι μονάχα σε ακραίες θερμοκρασίες αλλά και σε μηχανικές καταπονήσεις όπως χάραξη και χτυπήματα.

Υπάρχουν κεραμικά τζάκια ξύλου, αερίου, πέλετ και βιοαιθανόλης.

Ένα κεραμικό τζάκι αποτελείται, ανάλογα με τον τύπο του, από διάφορα εξαρτήματα, όπως φαίνονται παρακάτω:

 • Το βασικό τμήμα του κεραμικού τζακιού, η καρδιά του θα λέγαμε, είναι η κεραμική εστία. Είναι εξ' ολοκλήρου χειροποίητη με αντοχές μέχρι τους 1200⁰C. Τροφοδοτείται με αέρα στο εσωτερικό της, μέσω ενός ανεμιστήρα και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να "ταξιδεύει" στο εσωτερικό της και με τον τρόπο αυτό να θερμαίνεται. Στη συνέχεια οδηγείται στην έξοδο και μέσω ενός αεραγωγού με ακροφύσια, διαχέεται στο περιβάλλον και θερμαίνει το χώρο.
 • Οι κεραμικές πλάκες είναι φτιαγμένες από το ίδιο υλικό με την εστία, αλλά με μικρότερο πάχος και τοποθετούνται στα τοιχώματα του τζακιού ως επένδυση, αφού έχει τοποθετηθεί κάτω από αυτές φύλλο από ειδικό μονωτικό υλικό. Η ιδιότητα του πηλού ως μονωτικό υλικό σε συνδυασμό με το φύλλο του μονωτικού υλικού, εμποδίζει οποιαδήποτε ποσότητα θερμότητας να περάσει πίσω από το τζάκι, στα δομικά στοιχεία του κτηρίου, αναγκάζοντας όλη τη θερμότητα να εκπέμπεται μπροστά και να ακτινοβολεί στο χώρο, αυξάνοντας κατακόρυφα την απόδοση του τζακιού.
 • Το αερόθερμο με τους αεραγωγούς και τα ακροφύσια, δημιουργεί βεβιασμένη κυκλοφορία του αέρα, ο οποίος περνώντας μέσα από τα σπλάχνα της κεραμικής εστίας, πάνω στην οποία τοποθετούνται και ανάβουν τα ξύλα, ζεσταίνεται και διαχέεται στο χώρο με αρκετά αυξημένη θερμοκρασία.
 • Η πόρτα με το πυρίμαχο κεραμικό τζάμι, η οποία, όντας κλειστή και σε συνδιασμό με το αερόθερμο και τα ακροφύσια, μετατρέπει το τζάκι από ανοικτού τύπου σε κλειστού τύπου ενεργειακό.

Πως προέκυψε το κεραμικό τζάκι

Ένα από τα κρίσιμα θέματα που συμβάλουν πάντοτε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα για να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις που θα τα λύσουν. Το ίδιο συνέβη και με το κεραμικό τζάκι. Οι επαγγελματίες του χώρου όπως κατασκευαστές τζακιών και αρχιτέκτονες ανέφεραν ποια προβλήματα υπάρχουν στην εφαρμογή και τη λειτουργία ενός τζακιού. Τα συμπεράσματα σχετικά με τα προβλήματα σχετικά με τα τζάκια είναι τα παρακάτω:

 • Η απόδοση των κλασσικών τζακιών ανοιχτού τύπου είναι πολύ μικρή, περίπου 12% μόνο.
 • Καίνε μόνο ένα είδος καυσίμου.
 • Ζεσταίνουν το χώρο γύρω από το τζάκι μόνο, ενώ ο υπόλοιπος χώρος παραμένει κρύος.
 • Υπάρχουν μόνο σε χρώμα πυρότουβλου ή αν είναι ενεργειακά, σε ανθρακί.
 • Ο χρόνος για την κατασκευή ενός νέου τζακιού ή για τη μετατροπή ενός τζακιού σε ενεργειακό είναι μεγάλος, ενώ παράλληλα δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι με σκόνη, φασαρία και άδειασμα του δωματίου.
 • Για τη μετατροπή του τζακιού ανοιχτού τύπου σε ενεργειακό απαιτούνται συγκεκριμένες διαστάσεις για τοποθέτηση της "κασέτας". Αν αυτές δεν υπάρχουν θα χρειαστεί γκρέμισμα του τζακιού.
 • Ο καθαρισμός του τζακιού είναι πολύ δύσκολος έως αδύνατος αφού πάντοτε παραμένει μαυρίλα στα τοιχώματα του, δίνοντας μια άσχημη εικόνα, ειδικότερα τους μήνες που δεν χρησιμοποιείται. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον κάποιοι προτιμούν να έχουν το τζάκι στο σπίτι τους μόνο ως διακοσμητικό.
 • Το ύψος τοποθέτησης του τζακιού είναι αποκλειστικά και μόνο στα δάπεδο.

Όλα αυτά τα προβλήματα γέννησαν την ανάγκη αλλά και την ιδέα για δημιουργία ενός νέου είδους τζακιού που θα τα ξεπερνάει και μετά από έρευνα χρόνων, προέκυψε το πρώτο κεραμικό - πήλινο τζάκι στον κόσμο.


Οι ιδιότητες του κεραμικού τζακιού

Οι ιδιότητες του κεραμικού τζακιού είναι μόνο πλεονεκτήματα, σε σχέση με το απλό τζάκι ανοιχτού τύπου, αλλά και σε σχέση με το ενεργειακό κλειστού τύπου, κατασκευασμένο από μαντέμι. Μερικές από τις ιδιότητες αυτές αναφέρονται παρακάτω:

 • Είναι ένα εξ' ολοκλήρου ελληνικό προϊόν, ελληνική καινοτομία και ελληνική κατασκευή.
 • Η απόδοσή του ξεπερνάει το 75% όταν στο απλό τζάκι ανοιχτού τύπου φτάνει μέχρι 12% και η θερμική ακτινοβολία είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το κλασικό. Πρόκειται δηλαδή για ένα καθαρά οικολογικό προϊόν. Αν δεν συνδεθεί με καλοριφέρ, οι μεγάλες αποδόσεις του διαμορφώνουν ένα πολύ αποδοτικό σύστημα θέρμανσης.
 • Το υλικό κατασκευής του είναι πυράντοχο με εξαιρετική αντοχή σε θερμικά σοκ και πυρίμαχο με αντοχή μέχρι και 1600⁰C.
 • Επειδή ο πηλός σαν υλικό είναι μονωτικό, αυτό σημαίνει ότι, με τη βοήθεια επιπλέον μονωτικών φύλλων πίσω από τις κεραμικές πλάκες των τοιχωμάτων, όλη η θερμότητα του τζακιού εκπέμπεται μπροστά και δεν χάνεται καμία ποσότητα της θερμότητας προς τα πίσω, όπως συμβαίνει με τα τζάκια συμβατικά τζάκια.
 • Εκτός από τη δυνατότητα του να καίει οποιοδήποτε καύσιμο, όπως καυσόξυλα, πέλετ, αέριο και βιοαιθανόλη, μπορεί να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που να καίει συνδυασμό των παραπάνω.
 • Κατασκευάζεται σε πολλά χρώματα και δίνει ένα πανέμορφο τελικό αποτέλεσμα που δεν συναντάται πουθενά αλλού. Είναι δηλαδή όχι μόνο λειτουργικό αλλά και διακοσμητικό στοιχείο για ένα σπίτι.
 • Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στην εστία του ξεπερνούν τους 1050⁰C, όταν στα παραδοσιακά τζάκια οι θερμοκρασίες στην εστία δεν ξεπερνούν τους 850⁰C.
 • Η θερμοκρασία στα ακροφύσια των αεραγωγών του κεραμικού αερόθερμου τζακιού κλειστού τύπου, ξεπερνάει τους 150⁰C, με αποτέλεσμα ένα τζάκι να μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο περίπου 70 τ.μ.
 • Σε περιπτώσεις αναβάθμισης, δεν προσαρμόζεται το υπάρχον τζάκι στις τυποποιημένες διαστάσεις του ενεργειακού αλλά το νέο κεραμικό τζάκι στις διαστάσεις του ήδη υπάρχοντος παραδοσιακού. Επίσης η αναβάθμιση γίνεται άμεσα χωρίς καθυστερήσεις, άσκοπες επεμβάσεις και αναστάτωση στο χώρο.
 • Καθαρίζεται πολύ εύκολα με ένα απλό σκουπάκι ή ένα πανί με λίγο άζαξ, χωρίς να αφήνει κανένα υπόλειμμα μαυρίλας ή μουτζούρας. Η μόνη μαυρίλα θα βρίσκεται στην καμινάδα και στη φούσκα του.

Όλες αυτές οι ιδιότητες, καθιστούν το κεραμικό τζάκι, είτε ανοιχτού τύπου, είτε κλειστού τύπου ενεργειακό, μια μοναδική καινοτομία και μια συμφέρουσα επένδυση από πολλές απόψεις, έχοντας ξεπεράσει όλα τα προβλήματα του απλού τζακιού. Επιπλέον δίνει στο τζάκι μια εξαιρετική εμφάνιση που δεν συναντάται πουθενά αλλού. Η δυνατότητα για κατασκευή σε οποιοδήποτε χρώμα επιλέξει κάποιος, σε συνδυασμό με τη χειροποίητη κατασκευή, το καθιστά μοναδικό και μη επαναλαμβανόμενο. Μπορεί κάποιος να έχει ένα τζάκι που δεν το έχει κανένας άλλος.