Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία του σπιτιού είναι το τζάκι. Λόγω του όγκου του δε, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο του δωματίου που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι το σημείο που όλα τα μάτια πέφτουν επάνω του. Και όπως και να το κάνουμε, είναι το στολίδι του σπιτιού το χειμώνα, ειδικά όταν είναι αναμμένο. Αν λοιπόν αξιοποιηθεί σωστά και γίνει σ’ αυτό μια σωστή διακόσμηση, θα δημιουργήσει μια ξεχωριστή, πολύ όμορφη εντύπωση, που ο καθένας που μπαίνει στο σπίτι θα θυμάται για καιρό.

Το τζάκι σίγουρα είναι πανέμορφο όταν είναι αναμμένο όμως σίγουρα όταν δεν ανάβει είναι άσχημο, κατάμαυρο και πολύ βαρετό. Είναι ανάγκη λοιπόν, να μη σκέφτεστε το τζάκι μόνο ως θερμαντικό στοιχείο για το χειμώνα, αλλά να το θεωρήσετε επίσης ως ένα διακοσμητικό στοιχείο για το σπίτι σας σε κάθε εποχή του χρόνου και να κινηθείτε ανάλογα. Και μάλιστα, αν η διακόσμηση και το στιλ στο τζάκι, ακολουθήσει το ύφος που έχει ο χώρος, θα δέσει καλύτερα με το περιβάλλον.

Μπορείτε δηλαδή να διακοσμήσετε το τζάκι με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε εποχή του χρόνου, είτε είναι αναμμένο είτε όχι, να τραβάει κατευθείαν τα βλέμματα όντας πανέμορφο, αλλά και να ομορφαίνει το δωμάτιο μέσα στο οποίο βρίσκεται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διακόσμησης σε διάφορα σημεία του τζακιού. Τα κύρια σημεία του τζακιού που μπορούν να διακοσμηθούν είναι η εστία, η κορνίζα, η καμινάδα και το περβάζι και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διακοσμήσετε τα σημεία αυτά, μερικούς από τους οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω.


Η διακόσμηση της εστίας του τζακιού

Τις περισσότερες φορές η ανάγκη διακόσμησης της εστίας του τζακιού προκύπτει για τα κλασικά τζάκια ανοιχτού τύπου και λιγότερο για τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου, επειδή τα τελευταία έχουν από μόνα τους εξοπλισμό και τρόπο διακόσμησης.

  • Ένας τρόπος διακόσμησης της εστίας του τζακιού, όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται είναι να χρωματιστεί με ένα ιδιαίτερο χρώμα. Αυτό θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα αλλαγή για το τζάκι. Μπορεί δηλαδή τα πυρότουβλα της εστίας να βαφούν με χρώμα όπως κόκκινο, μαύρο ή ένα άλλο χρώμα που να ταιριάζει με το χώρο. Όμως το θέμα εδώ είναι ότι θα χρειαστεί πρώτα ένα καλό καθάρισμα της εστίας, μια υπόθεση που δεν είναι και τόσο εύκολη. Η μουτζούρα ενός ολόκληρου χρόνου δεν απομακρύνεται τόσο εύκολα. Χρειάζεται καλό τρίψιμο και σκούπισμα, ίσως ακόμα και πλύσιμο ώστε να είστε βέβαιοι ότι το χρώμα θα πιάσει. Και στη συνέχεια βαφή με οπωσδήποτε πυράντοχο χρώμα. Θα πετύχετε έτσι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα ομορφύνει το τζάκι σας και τη γωνιά που βρίσκεται.
  • Μπορείτε να καλύψετε το τζάκι από μπροστά με μια επιφάνεια ώστε να μη φαίνεται όλη η μαυρίλα του χειμώνα και στη συνέχεια να τοποθετήσετε μπροστά διακοσμητικά στοιχεία όπως κεριά, μπιμπελό, λουλούδια, κάποια εικόνα ή ότι άλλο φανταστείτε.
  • Πολλές φορές η εστία του τζακιού όταν το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, είναι ένας πολύ κατάλληλος αποθηκευτικός χώρος. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να τοποθετήσετε ράφια και σ’ αυτά να βάλετε βιβλία, φτιάχνοντας μια υπέροχη βιβλιοθήκη. Η εσοχή αυτή θα δημιουργήσει έναν πολύ πρωτότυπο και εντυπωσιακό χώρο, και ο καθένας που θα μπαίνει στο σπίτι θα τον προσέχει.
  • Τι θα λέγατε να μετατρέψετε την εστία του τζακιού σας σε μια κάβα. Μια εσοχή που θα μπορούσατε να φυλάτε ποτά και κρασιά. Δεν ακούγεται πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδέα;
  • Ή μια προθήκη με αγάλματα, μπιμπελό ή πίνακες ζωγραφικής. Ένα εντυπωσιακό άγαλμα, ή ένας ζωγραφικός πίνακας, ένα διακοσμητικό αντικείμενο όπως ένα βάζο ή μια πολύχρωμη κανάτα. Θα πρέπει όμως ό,τι τοποθετηθεί εκεί να έχει ανοιχτά ή έντονα χρώματα ώστε να κάνει αντίθεση με 5τη σκούρα εστία και να μη χαθεί μέσα σ’ αυτήν.
  • Μια έξυπνη λύση για τη διακόσμηση της εστίας του τζακιού είναι να τοποθετηθούν γλάστρες με λουλούδια μέσα σ’ αυτήν. Φανταστείτε λοιπόν μια μαύρη εστία γεμάτη με ορτανσίες ή ιβίσκους. Ή με τα πράσινα φύλλα ενός φυτού εσωτερικού χώρου όπως μια κέντια ή μια δράκαινα. Σίγουρα κάτι τέτοιο προσδίδει μια ξεχωριστή ομορφιά στο τζάκι.
  • Μια έξυπνη λύση για την εστία του τζακιού που δεν ανάβει είναι να τοποθετηθούν μέσα σ’ αυτήν μέχρι επάνω στρογγυλά κούτσουρα σε τέτοια διάταξη ώστε να φαίνεται η στρογγυλή πλευρά τους, εκεί που έχουν κοπεί. Και ακόμα καλύτερα αν τα ξύλα σε αυτή την πλευρά βαφούν με διάφορα χρώματα. Πανέμορφη και χαρούμενη λύση με εξαιρετικά ανοιχτή διάθεση.
  • Το τζάκι είναι φτιαγμένο για να ανάβει και να εκπέμπει θερμότητα και φως. Όταν όμως είναι κλειστό, θα μπορούσε πάλι να εκπέμπει φως, αν φωτιστεί. Με λαμπάκια led, με κάποιο φωτιστικά, με λάμπες, με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, με κεριά σε διάφορα μεγέθη και διατάξεις ή ακόμα και με λίγα ή πολλά ρεσό. Έτσι το τζάκι θα λάμπει και θα φωτίζει αλλά και θα γίνει ένα πανέμορφο στολίδι του σπιτιού. Διακόσμηση του τζακιού με φως. Ό,τι πιο όμορφο, εντυπωσιακό και ατμοσφαιρικό.
  • Υπάρχουν και άλλες λύσεις φυσικά για να διακοσμήσετε την εστία του τζακιού σας, αν κάποια από αυτές δεν σας αρέσει. Τέτοιες λύσεις είναι βότσαλα, μεγάλα κοχύλια, μεταλλικά ή ξύλινα ραβδάκια και ότι άλλο φανταστεί ο καθένας. Με όλους αυτούς τους τρόπους μπορείτε να διακοσμήσετε την εστία του τζακιού σας για να μη βλέπετε πλέον αυτή την μουτζουρωμένη σκοτεινή εσοχή, όταν δεν το ανάβετε.

Η διακόσμηση στο περβάζι του τζακιού

Συνήθως πάνω από την εστία του τζακιού περιμετρικά, υπάρχει ένα μαρμάρινο ή ξύλινο περβάζι, κατάλληλο για να ακουμπήσουν επάνω διάφορα αντικείμενα. Στο σημείο αυτό συνήθως τοποθετούνται χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στοιχεία στην κατάλληλη εποχή ή μπορεί να αναδειχθεί ακόμα ένα ράφι για θεματική έκθεση ή για εποχιακά στολίδια όπως αποκριάτικα, πασχαλιάτικα, καλοκαιρινά ή χειμωνιάτικα. Στο σημείο αυτό έχουμε δει πολλές φωτογραφίες από παλιότερες εποχές που τοποθετούσαν πορσελάνινα πιάτα ή άλλα τέτοια αντικείμενα.

Θα μπορούσαν εκεί επίσης να τοποθετηθούν κεριά που να ανάβουν ή μικρές εστίες βιοαιθανόλης που διατίθενται στην αγορά ειδικά για αυτή τη θέση του τζακιού. Το τι αντικείμενα και συνδυασμοί τους θα τοποθετηθούν ως διακόσμηση βέβαια στο περβάζι του τζακιού, είναι θέμα γούστου και ύφους του χώρου. Ένας γενικός όμως κανόνας που δίνει καλύτερο αποτέλεσμα είναι να τοποθετούνται πιο λίγα και πιο μεγάλα αντικείμενα. Αυτό γιατί όταν το τζάκι ανάβει, είναι πιο εύκολο αυτά να καθαρίζονται από τη σκόνη και τις στάχτες που αιωρούνται πάνω από την εστία του τζακιού.


Η διακόσμηση πάνω από το τζάκι στην καμινάδα

Στο επάνω μέρος του τζακιού βρίσκεται η φούσκα του που καταλήγει στην καμινάδα. Αυτή είναι υπενδεδυμένη συνήθως με γυψοσανίδα ή είναι χτισμένη με τούβλα, δημιουργώντας μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια. Σε πολλές περιπτώσεις ενδείκνυται η βαφή της με κάποια τεχνοτροπία ή με κάποιο ιδιαίτερο χρώμα που θα τη φωτίσει και θα την αναδείξει. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το καλύτερο είναι η διακόσμησή της με διάφορους τρόπους. Ενδιαφέρουσα λύση είναι η τοποθέτηση ενός καθρέπτη εκεί, ο οποίος θα παίξει με το φώς και με το βάθος δίνοντας την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου στο δωμάτιο. Ο καθρέπτης μπορεί να είναι ένα απλό σκέτο φύλλο ή να έχει διακοσμητική κορνίζα για πιο επίσημη αίσθηση.

Μια εναλλαγή της πρότασης αυτής είναι να μην τοποθετηθεί ένας ενιαίος καθρέπτης αλλά περισσότερα και μικρότερα κομμάτια τοποθετημένα σε διάταξη καλλιτεχνική, που μαζί με την χωροταξική παρέμβαση θα παίζει ρόλο και καλλιτεχνικής διακοσμητικής παρέμβασης.

Η πιο κλασική αντιμετώπιση διακόσμησης της επιφάνειας αυτής βέβαια είναι η ανάρτηση έργων τέχνης και πινάκων ζωγραφικής. Τα οποία βέβαια θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή ώστε να ταιριάζουν στο ύφος του χώρου γενικότερα αλλά και να φωτίζουν και να ομορφαίνουν το χώρο και όχι να τον σκοτεινιάζουν.


Η διακόσμηση στην κορνίζα του τζακιού

Τα περισσότερα κλασικά παραδοσιακά τζάκια δεν έχουν περιμετρικά κάποιο πλαίσιο, όπως συμβαίνει με τα αερόθερμα ενεργειακά κλειστού τύπου τα οποία έχουν. Εν τούτοις κάποια έχουν τοποθετημένη γύρω-γύρω μια κορνίζα ή οποία δεν είναι κακή ιδέα να διακοσμηθεί με κάποιο τρόπο, προσδίδοντας ένα ξεχωριστό στυλ.

Στα ενεργειακά τζάκια υπάρχουν έτοιμες κορνίζες με διάφορους τύπους διακόσμησης ή με κάποια θέματα, που τοποθετούνται σαν διακόσμηση. Στα κλασικά τζάκια ανοιχτού τύπου, η κορνίζα αυτή μπορεί να είναι μαρμάρινη με σκαλίσματα.

Μια άλλη λύση που όμως θέλει πολύ προσοχή, είναι να τοποθετηθεί στην κορνίζα ένα φυτό αναρριχητικό το οποίο θα πρέπει να κλαδεύεται τακτικά για να μη φτάσει κοντά στην εστία και το οποίο σιγά σιγά θα μεγαλώσει σχηματίζοντας μια πράσινη φυτική κορνίζα.

Γενικά υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για το πώς μπορεί κάποιος να διακοσμήσει τα διάφορα στοιχεία ενός τζακιού. Δεν απαιτούνται πολλά χρήματα γι αυτό. Αρκεί η φαντασία και το καλό γούστο και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και πολύ ιδιαίτερο. Πάντως αξίζει τον κόπο η διακόσμηση του τζακιού επειδή εκτός από καλαίσθητο, ειδικά όταν δεν ανάβει, γίνεται και μοναδικό.