Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

Ο καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού πρέπει να γίνεται πολύ τακτικά. Στα τοιχώματα της καμινάδας συσσωρεύεται αιθάλη που μετατρέπεται σε κόκκους και στη συνέχεια κρυσταλλοποιείται, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη. Ο καθαρισμός της καμινάδας είναι λοιπόν θέμα ασφάλειας αλλά και καλύτερης απόδοσης του τζακιού.

Για τα ενεργειακά τζάκια υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη καθαρισμού γιατί η κρυσταλλοποιημένη αιθάλη συσσωρεύεται πολύ πιο γρήγορα απ’ότι στα συμβατικά τζάκια. Ο ετήσιος καθαρισμός της καμινάδας και η χρήση ορυκτών καταλυτών στη διάρκεια του χειμώνα είναι ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του τζακιού μας.


Τρόποι καθαρισμού καμινάδας


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τον καθαρισμό της καμινάδας. Μπορούμε να αγοράσουμε ένα ειδικό κούτσουρο που όταν καίγεται καθαρίζει την καμινάδα. Συνιστάται η χρήση και δεύτερου κούτσουρου μετά από 15 μέρες εάν η καμινάδα δεν έχει καθαριστεί για δύο χρόνια.

Κάποιοι καθαρίζουν την καμινάδα του τζακιού τους με σπασμένα τούβλα που τα τοποθετούν μέσα σε τσουβάλι και το ανεβοκατεβάζουν στο εσωτερικό της καμινάδας τρίβοντας τα τοιχώματά της.

Πολλοί χρησιμοποιούν επίσης φούντες από ένα είδος θάμνου που μοιάζει με σκληρή βούρτσα. Παλαιότερα αποτελούσε το κυριότερο μέσο καθαρισμού της καμινάδας.

Για όσους δεν έχουν τις γνώσεις και την υπομονή για να καθαρίσουν μόνοι τους την καμινάδα του τζακιού τους ή φοβούνται την τοξικότητα των κούτσουρων αυτοκαθαρισμού μπορούν να προσλάβουν ένα ειδικό. Είναι απαραίτητο να έχουμε συστάσεις, γιατί για τον σωστό καθαρισμό της καμινάδας χρειάζεται πείρα και μεγάλη προσοχή. Αρχικά το τζάκι πρέπει να καλυφθεί εξωτερικά για να μην λερωθεί ο γύρω χώρος και ο καθαρισμός πρέπει να γίνει πολύ καλά ώστε να μην μείνουν υπολείμματα κρυσταλλοποιημένης αιθάλης στα τοιχώματα. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και αναλαμβάνουν καθαρισμούς καμινάδας με μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας.

Ο καθαρισμός της καμινάδας είναι απολύτως απαραίτητος και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας. Είναι μία μικρή δαπάνη που μπορεί όμως να προλάβει μεγάλες ζημιές. Εξ άλλου είναι ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρηση του τζακιού σας.