Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

Αληθινά έργα τέχνης, τα πέτρινα τζάκια συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με την καλαισθησία. Η κατασκευή τους απαιτεί πείρα και δεξιοτεχνία, μεράκι και τέχνη. Εάν όλα αυτά συνδυαστούν, το αποτέλεσμα είναι ένα κομψοτέχνημα που κοσμεί το σπίτι σας και γίνεται το σημείο γύρω από το οποίο η οικογένεια, οι φίλοι και οι γνωστοί θα περάσουν αξέχαστες ώρες τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.

Πέτρινα τζάκια σε παραδοσιακά αρχοντικά

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά παραδοσιακό αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Σε πολλά από αυτά δεσπόζουν στην αίθουσα του σαλονιού μεγαλοπρεπή πέτρινα τζάκια χτισμένα με εξαιρετική τέχνη από επιδέξιους τεχνίτες.

Συνήθως για την κατασκευή των πετρόχτιστων τζακιών χρησιμοποιούνται ντόπιες πέτρες ενώ σπανίως οι πέτρες μεταφέρονται από αλλού.

Παραδοσιακά αρχοντικά υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Ορεινή Κορινθία, στα Καλάβρυτα, στη Μάνη, στο Μέτσοβο, στην Αράχωβα. Οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν τη θαλπωρή της φωτιάς δίπλα στα περίτεχνα πέτρινα τζάκια που κάποτε ζέσταιναν με τη φλόγα τους τις πιο ευκατάστατες οικογένειες της περιοχής.

Κατασκευή πέτρινου τζακιού

Για να χτιστεί σωστά ένα πέτρινο τζάκι πρέπει καταρχήν να γίνει σωστή μέτρηση. Πρέπει επίσης να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος πέτρας λαμβάνοντας υπόψη το χώρο μας, την ανθεκτικότητα του υλικού, το κόστος του κλπ. Το τζάκι μπορεί να χτιστεί εξ ολοκλήρου από πέτρα ή απλώς να επενδυθεί από φύλλο πέτρας.

Για να επιλέξετε τον τεχνίτη που θα αναλάβει το χτίσιμο ενός πέτρινου τζακιού θα πρέπει πρώτα να δείτε τη δουλειά του. Προσέξτε εάν οι πέτρες προσαρμόζονται καλά μεταξύ τους, εάν το συνδετικό υλικό είναι προσεκτικά τοποθετημένο στους αρμούς και ελέγξτε τις λεπτομέρειες. Καλό είναι να έχετε συστάσεις για τον τεχνίτη γιατί η κατασκευή του πέτρινου τζακιού γίνεται μόνο μία φορά και δεν υπάρχουν περιθώρια για κακοτεχνίες.

Όπως με όλα τα τζάκια ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην καμινάδα. Η κατασκευή της καμινάδας ενός πέτρινου τζακιού είναι αρκετά πολύπλοκη. Το ύψος της πρέπει οπωσδήποτε να ξεπερνάει ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει την έξοδο του καπνού.

Για το χτίσιμο ενός πέτρινου τζακιού που θα έχει λειτουργικότητα, όμορφη εμφάνιση και ανθεκτικότητα πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προδιαγραφές. Μια σωστή κατασκευή, με πέτρες που αγκαλιάζουν η μία την άλλη δίνουν ένα αρμονικό σύνολο. Το πετρόχτιστο τζάκι σας θα είναι το καμάρι του σπιτιού σας, που θα τραβάει τα βλέμματα και θα χαρίζει τη θαλπωρή του σε όσους κάθονται δίπλα του.