Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

Η αγορά του τζακιού είναι η πιο σημαντική διαδικασία στην υλοποίηση της κατασκευής εφαρμογής του. Είναι το δεύτερο στάδιο που δίνει αξία σε όλα τα υπόλοιπα στάδια. Αν αυτό δεν γίνει σωστά, όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα βήματα που αφορούν στο τζάκι., θα έχουν αποτύχει και το αποτέλεσμα θα είναι ένα τζάκι που δεν θα μας αρέσει, που δεν θα λειτουργεί σωστά και που σίγουρα δεν θα θέλουμε να το ανάψουμε. Η σωστή μελέτη δεν είναι χαμένος χρόνος, αλλά αν δεν συνοδεύεται από τη σωστή αγορά, τότε πράγματι είναι χαμένος χρόνος.

Επειδή ακόμα κι αν η μελέτη είναι τέλεια, δεν είναι αρκετή. Οι επόμενες φάσεις είναι στην πραγματικότητα η υλοποίηση της. Και το πρώτο βήμα είναι η αγορά του τζακιού. Τα επιτελικά σχέδια δεν έχουν καμία σημασία αν δεν είναι υλοποιήσιμα και η αγορά του τζακιού είναι η πεμπτουσία.

Πως ξεκινάμε όμως τη φάση της αγοράς και πως μπορεί να γίνει με τον καλύτερο τρόπο; Ουσιαστικά ή φάση της αγοράς έχει ξεκινήσει από τη φάση της έρευνας αγοράς, επειδή δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σωστή αγορά αν δεν γνωρίζουμε τι υπάρχει και κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ή πως θα έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, αν δεν υπάρχει γνώση της εξέλιξης της τεχνολογίας του τζακιού, ώστε να εκμεταλλευτούμε το ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην αγορα;

Με βάση λοιπόν την έρευνα στην αγορά θα βρεθεί ένα τζάκι σύμφωνα με αυτό που έχουμε μελετήσει. Υπάρχουν αναρίθμητοι προμηθευτές τζακιών, πολλοί τύποι, σχέδια, μεγέθη, εταιρίες κατασκευής και τεχνολογίες και μέσα από όλα αυτά θα πρέπει να αναζητηθεί το κατάλληλο τζάκι. Θα είναι παραδοσιακό τζάκι με πυρότουβλα; θα είναι ανοιχτού τύπου από μαντέμι; Θα είναι πήλινο κεραμικό τζάκι; Θα είναι αερόθερμο ενεργειακό κλειστού τύπου; Όλες αυτές οι εναλλακτικές λύσεις, έχουν ξεκαθαριστεί στη μελέτη του τζακιού αλλά θα πρέπει στην πράξη πλέον να εφαρμοστούν στην αγορά του τζακιού. Πολλά είναι λοιπόν τα ερωτήματα που αφορούν στην αγορά τζακιού πρέπει να απαντηθούν και οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να οδηγηθούμε στα σωστά συμπεράσματα για τη σωστή αγορά του τζακιού.


Παράγοντες αγοράς ενός τζακιού

Κατ’ αρχάς ποιοι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τι πρέπει να προσεχθεί για την αγορά του τζακιού. Θα πρέπει σίγουρα οι ανάγκες του χώρου που θα τοποθετηθεί το τζάκι να καλύπτονται. Αν το τζάκι τοποθετείται για να θερμάνει ένα χώρο, ή ολόκληρο το σπίτι, αν τοποθετείται για διακοσμητικούς λόγους ή για να υπάρχει η θαλπωρή και η ζεστασιά μιας αιτίας στο καθιστικό δωμάτιο του σπιτιού, η επιλογή του τζακιού θα είναι διαφορετική.

Επίσης είναι πολλοί που έχουν ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και θέτουν ως σημαντικό στοιχείο τους μειωμένους ρύπους και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση αυτή το τζάκι θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι οικολογικό ενεργειακό. Ή σε κάποιες περιπτώσεις σημασία για κάποιους έχει η οικονομία στο τζάκι. Και η οικονομία δεν έχει να κάνει μόνο με την τιμή πώλησης του τζακιού ή αγοράς αντίστοιχα, αλλά και με την κατανάλωση ξύλων. Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη και δει των δασών. Οπότε η οικονομία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόφαση για την επιλογή του τζακιού. Είναι αυτονόητο επίσης ότι το τζάκι που θα αγοραστεί θα πρέπει να έχει σχέση με το στυλ του σπιτιού. Ένα μοντέρνο ενεργειακό τζάκι κλειστού τύπου σε ένα παραδοσιακό χωριάτικο σπίτι ή ένα vintage τζάκι ανοιχτού τύπου σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας δεν ταιριάζει. Θα πρέπει ο τύπος του τζακιού και του σπιτιού να έρχονται σε συμφωνία. Ιδιαίτερη δε βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις εξωτερικές διαστάσεις του τζακιού, όταν αυτό είναι προκατασκευασμένο, ώστε να εναρμονίζεται με το χώρο που θα τοποθετηθεί και τις διαστάσεις του.

Η τιμή αγοράς του τζακιού αυτή καθ’ εαυτή, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αγορά του τζακιού. Και πριν αγοράσει κάποιος θα πρέπει να έχει μια γενική εικόνα για τις τιμές των τζακιών σε σχέση με το είδος τους. Ποια είναι όμως τα πιο ακριβά τζάκια και ποια τα πιο φθηνά. Σαφώς τα πιο φθηνά τζάκια είναι τα κλασικά τζάκια, τα παραδοσιακά τζάκια ανοιχτού τύπου δηλαδή με τα πυρότουβλα, συνήθως τα χτιστά και σε συνέχεια τα προκατασκευασμένα. Και σίγουρα τα πιο ακριβά είναι τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου. Κάποια από αυτά τα τελευταία είναι εξοπλισμένα με ένα σωρό επιπλέον εξοπλισμούς και αυτοματισμούς που αυξάνουν σημαντικά την τελική τιμή. Επιπλέον πολύ μεγάλη σημασία στην τελική τιμή ενός τζακιού παίζει η εξωτερική διακόσμηση η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά πολυτελής ή απλή και λιτή.

Που όμως μπορούμε να αναζητήσουμε σημεία πώλησης τζακιών και σε ποιες αγορές μπορούμε να απευθυνθούμε; Σαφώς οι μεγαλύτερες αγορές τζακιών και αυτές με τη μεγαλύτερη ποικιλία και εύρος τιμών είναι σε περιοχές που λόγω κλίματος τα τζάκια χρησιμοποιούνται περισσότερο, όπως στη Βόρεια Ελλάδα. Σε τι καταστήματα όμως πωλούνται και μπορούμε να αναζητήσουμε τζάκια, κλασικά ή ενεργειακά;

Εκτός από τα καταστήματα που εμπορεύονται αποκλειστικά τζάκια όλων των τύπων, και σε άλλα καταστήματα μπορούμε να συναντήσουμε πώληση τζακιών. Μερικοί τύποι τζακιών όπως ηλεκτρικά τζάκια και τζάκια βιοαιθανόλης, πωλούνται σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Τα συγκεκριμένα είναι ελαφρά τζάκια, συνήθως μικρού μεγέθους, που δεν χρειάζονται εξειδικευμένη ή ακόμα και καθόλου εγκατάσταση.

Άλλα καταστήματα που εμπορεύονται τζάκια, κυρίως τζάκια ξύλου, είναι τα καταστήματα και οι μάντρες για καυσόξυλα. Συνδυάζεται με την πώληση των ξύλων και ενίοτε συναντάται. Σίγουρα βέβαια εκτός από τους τζακάδες, τα πιο σχετικά καταστήματα για να αγοράσει κάποιος τζάκι, είναι τα καταστήματα ειδών θέρμανσης. Καταστήματα δηλαδή που πουλάνε ηλεκτρικά καλοριφέρ, σόμπες, λέβητες, σόμπες πέλλετ, αερόθερμα, συσκευές αερίου, υπέρυθρη θέρμανση και άλλα. Εκεί θα μπορέσει κάποιος να βρει τζάκια σε διάφορους τύπους.

Επίσης πολλές φορές συναντάμε την πώληση τζακιών σε καταστήματα που εμπορεύονται εξοπλισμό για τζάκια όπως σχάρες, σετ εργαλείων τζακιού, εξοπλισμό καθαρισμού, καλάθια για ξύλα κ.α. Τέτοια καταστήματα είναι τα καταστήματα με είδη κιγκαλερίας.

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναζητήσουμε τζάκια για να αγοράσουμε σε όλα τα πολυκαταστήματα. Εκεί δε, υπάρχουν πολλοί τύποι και μεγέθη και συνήθως με αρκετά χαμηλές τιμές αλλά και προσφορές.

Τα τελευταία χρόνια, ένας άλλος τομέας που αναπτύχθηκε έντονα αλλά και ραγδαία και ο οποίος επίσης έχει άμεση σχέση με την πώληση τζακιών είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Υπάρχουν αναρίθμητα ηλεκτρονικά καταστήματα από όλο τον κόσμο στο διαδίκτυο, από τα οποία μπορεί κάποιος από την πολυθρόνα του να δει και να παραγγείλει ένα τζάκι. Σε διάφορα e-shops στο διαδίκτυο, υπάρχουν όλοι οι τύποι, τα σχέδια, οι ποιότητες, οι τεχνολογίες και οι τιμές τζακιών που υπάρχουν. Επίσης υπάρχουν οδηγίες εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης, ώστε κάποιος να μπορεί να αγοράσει ένα τζάκι on line, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Εδώ βέβαια είναι σημαντικό να βεβαιωθεί κάποιος σχετικά με τις ακριβείς διαστάσεις του τζακιού και επίσης σχετικά με τα περιθώρια που έχει στο θέμα του χώρου, ώστε να μην προμηθευτεί ακατάλληλο τζάκι ως προς το μέγεθος, επειδή είναι δύσκολο μετά να το αλλάξει.

Η αγορά του τζακιού θα έλεγα ότι είναι η πιο απαιτητική φάση της διαδικασίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός τζακιού, επειδή μια κακή και απρογραμμάτιστη αγορά, μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσκολίες.