Παρουσίαση τζακιών στην ελληνική αγορά!

H κοινωνική ζωή στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τις μεγάλες παρέες, ή τις μικρότερες, το φαγητό και το ψήσιμο. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν ψησταριές είτε πολύ μικρές, είτε μεγαλύτερες, είτε χτιστές ψησταριές κήπου (barbeque), όπως αυτές για το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα.

Είναι πολλοί όμως αυτοί που θα ήθελαν να έχουν τη δική τους ψησταριά χρησιμοποιώντας το τζάκι τους. Γιατί είναι γεγονός ότι το τζάκι δεν είναι κατάλληλο μόνο για ψήσιμο κάστανων και για πατάτες στη χόβολη. Και τις μέρες του χειμώνα υπάρχει μια έτοιμη φωτιά στο σπίτι που μπορεί κάλλιστα να ψηθούν εκεί όχι μόνο κάστανα αλλά λουκάνικα, κρέας και γενικά κάθε είδους κοψίδια.

Το ψήσιμο στο τζάκι είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Και είναι πολλοί αυτοί που έχουν αφήσει τις ψησταριές και τα barbeque σε καλοκαιρινή μόνο χρήση, ενώ το χειμώνα χρησιμοποιούν μόνο το τζάκι. Υπάρχει δε ειδικός εξοπλισμός για ψήσιμο στο τζάκι με σχάρες και ειδικές βάσεις για να στερεωθούν αυτές.

Είναι συνηθισμένο να γίνεται χρήση έτοιμου κάρβουνου ακόμα και για ψήσιμο στο τζάκι, για λόγους ταχύτητας και ευκολίες. Όμως οι πιο συνειδητοποιημένοι χρησιμοποιούν να ψήνουν καίγοντας ξύλο και μάλιστα ψήσιμο με ξύλο ελιάς και άλλων ποιοτικών ξύλων. Τα ξύλα αυτά είναι ιδανικά για το ψήσιμο γιατί αφήνουν πάνω στο κρέας μια όμορφη μυρωδιά και το κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό και επιθυμητό.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό, το ξύλο που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο στο τζάκι να είναι κατάλληλο. Ένα ακατάλληλο ξύλο θα καπνίζει και θα αφήνει άσχημη μυρωδιά στο φαγητό. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για κάψιμο ξύλα που προέρχονται από έπιπλα ή μελαμίνες επειδή αυτά έχουν αναθυμιάσεις από χημικά και βλαβερά αέρια. Δεν είναι ακατάλληλα μόνο για ψήσιμο αλλά γενικά για άναμμα του τζακιού για το λόγο αυτό. Είναι καταστροφικά για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι είναι πολύ ευχάριστες οι μυρωδιές που αναδίδουν τα παϊδάκια και οι μπριζόλες καθώς ψήνονται. Κανένας όσο χορτάτος κι αν είναι δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά του κρέατος που ψήνεται στα κάρβουνα.

Όμως το ψήσιμο στο τζάκι, μέσα στο σπίτι έχει τα εξής προβλήματα. Δημιουργεί κάπνα μέσα στο σπίτι, αφήνει σταγόνες λίπους μέσα στο τζάκι που η συσσώρευσή τους έχει τον κίνδυνο ανάφλεξης και πυρκαγιάς στην καμινάδα και τέλος αφήνει μια μόνιμη μυρωδιά λίπους μέσα στο σπίτι που είναι δυσάρεστη και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.

Για το λόγο αυτό, το ψήσιμο μέσα στο σπίτι, στο τζάκι, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο για να αποφεύγονται αυτά το προβλήματα. Είναι όπως και να το κάνει κανείς, προτιμότερο το ψήσιμο σε ανοικτούς χώρους. Υπάρχουν τζάκια που είναι υπαίθρια είναι χτισμένα δηλαδή σε κήπους και αυλές ή επίσης τα γνωστά fire pit υπαίθριοι χτιστοί λάκκοι για άναμμα φωτιάς, και εκεί μπορεί κάποιος να ψήσει χωρίς πρόβλημα. Φυσικά η ιδανική λύση είναι οι ψησταριές κήπου, τα γνωστά barbeque, που υπάρχουν σε αρκετά σπίτια με αυλές στις αστικές περιοχές αλλά κυρίως στην επαρχία.